sobota 31. srpna 2013

Vidím to, co vrah (RC)

Název: Děsivé splynutí - Vidím to, co vrah
Původní název: Slide
Autor: Jill Hathaway
Žánr: YA novela
Série: Děsivé splynutí
Díl v sérii: 1. díl
Počet stran: 272
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání v ČJ: 20. srpna 2012

Anotace:

Vee Bellová si je naprosto jistá, že sestřina kamarádka Sophie nespáchala sebevraždu. Byla zabita. Ona to ví, protože tam byla. 

Vee má narkolepsii, během záchvatů ale neupadá do spánku. Když omdlí, ocitá se v hlavě někoho jiného a prožívá život skrz jeho oči. Vklouzla například do hlavy své sestře, když podváděla při testu z matematiky, do učitelovy, který pil před začátkem hodiny. Nic ale Vee nepřipravilo na to, co se stalo jedné říjnové noci… ocitla se v hlavě někoho, kdo držel v ruce zakrvácený nůž, a stál nad Sophiiným tělem. 
Vee přímo zoufale touží někomu sdělit své tajemství, ale kdo by jí věřil? Zní to tak šíleně, že to nedokáže říct ani kamarádovi Rollinsovi, natož policii. Rollinsovi to ale říct stejně nemůže, protože teď už se moc nestýkají, Vee totiž tráví čím dál tím víc času se Zanem. Zamotaná do nebezpečí a děsivých lží, musí Vee sama odhalit vraha dříve, než udeří znovu.

Zahraniční verze obálek:
 9542582 12938278 13445565 13551317 13481907


Book trailer:


* * * * *

AUTORKA VE ZKRATCE
Jill Hathaway se narodila v americkém státě Iowa a je středoškolskou profesorkou angličtiny. Vystudovala University of Nothern Iowa a poté získala titul MA v oboru literatura na Iowa State University. 
V současnosti žije se svým manželem a dcerou v oblasti Des Moines.
V roce 2012 vyšel její literární debut Slide, v českém překladu Vidím to, co vrah.

POSTAVY
9542582Hlavní hrdinka Sylvie Bellová, alias Vee, je sympatická postava. Bývala školní roztleskávačkou, což evokuje poněkud namyšlenou hrdinku. Naštěstí tomu tak není. Jedná se o obyčejnou holku, která sice není již středem pozornosti celé školy, ale také se nekrčí nikde v koutě a nestěžuje si na "pokažený život školní hvězdy". Smířila se svojí poruchou a snaží se utvrzovat okolí v domněnce, že trpí narkolepsíí. Až na nějaké výkyvy působí reálným dojmem, má svůj charakter, který se během děje "zázračně" nemění.
O schopnosti propadání do těl jiných osob neví ani její nejlepší přítel Rollis. Nějak si nemůžu zvyknout na fakt, že Vee oslovuje svého nejlepšího přítele příjmením. Archie, jak zní Rollinsovo jméno, je  zobrazen jako fajn kluk. V knize nedostal příliš prostoru, aby vynikl zcela jeho charakter, přesto jsem si ho oblíbila víc než Zana, který působím dojmem idealizované postavy - chování přizpůsobuje autorčiným cílům.
Podobně je na tom i Veeina sestra Mattie. Byla mi nesympatická, občas jsem měla chuť s ní zatřást - stejně na mě působily i její kamarádky. Mattie se časem stává snesitelnější na úkor uvěřitelnosti postavy.

DĚJ
Autorka si s námětem poradila dobře. Dějová zápletka je dost poutavá, aby udržela čtenáře v pohotovosti. Nenudí nás dlouhé popisné pasáže, příběh plyne rychle. Příběh je napínavý a pořádně zamotaný, chvílemi až moc. Vyskytuje se tu pár nelogických chyb a nadbytečných informací, avšak nejedná se zásadní prvky.
Hned na začátku jsme vtaženi do děje, postupně se seznamujeme s Vee a jejím životem a její "poruchou", v mnoha ohledech Vidím to, co vrah připomíná sérii Lovkyně snů od Lisy McMann. Oceňuji také, že autorka neidealizuje vztahy mezi hlavními hrdiny - každý se potýká s nějakým problémem, má svá tajemství, nic není dokonalé.

HODNOCENÍ
Existuje tolik knih v rámci young adult, že je někdy těžké objevit nějaký zajímavý titul. Vidím to, co vrah patří k té lepší polovině. Od knihy jsem neočekávala příliš, proto jsem byla mile překvapena. Hlavní postavy byly snesitelné, někdy až příliš propletený příběh dokázal udržet pozornost a závěr byl milým překvapením.

Postěžovala bych si výhradně na české vydání. Nechápu, proč na obálku umístili dívku s tmavými vlasy, když hlavní hrdinka má vlasy růžové. Pochopila bych světlé vlasy, ale tahle varianta mi vadí. Přesto není důležitý obal, ale obsah - navíc česká varianta obálky nepatří mezi ty horší kousky, které měly čest spatřit knižní trh.

Vidím to, co vrah je milá knížka se čtivou zápletkou, která dokáže udržet pozornost. Osobně dávám knize příjemné 3,5 hvězdičky a těším se na pokračování, Nepřítel v mé mysli, které je naplánováno na září 2013.

* * * * *

Knihu Vidím to, co vrah i další tituly autorky si můžete objednat ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Zdroje: jillscribbles.blogspot.com, fragment.cz, goodreads.com, iStockphoto.com/Mlenny

2 komentáře:

  1. Ta předposlední obálka je boží. Já se na tuto knihu za chvíli chystám. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Knižku mám doma, už sa na ňu chystám, ten nápad je skvelý 8)

    OdpovědětVymazat