středa 16. října 2013

Výkřik do tmy (RC)

Název: Výkřik do tmy
Původní název: Sommerfrost
Autor: Manuela Martini
Edice: thriller
Žánr: YA, thriller
Počet stran: 184
Nakladatelství: Fragment
V ČJ: vyšlo 8. dubna 2013
Webové stránky edice: http://www.thrillery.cz/


Franziska se vrací na místo, kde před rokem zemřel za nevyjasněných okolností její přítel. 

Všichni jsou přesvědčeni, že vrahem je Franziska, která si z osudného večera vůbec nic nepamatuje. 

Musí si vzpomenout, odhalit, co se tehdy opravu stalo. Proč jí v tom ale někteří brání? Při hledání pravdy se sama ocitá v nebezpečí... 

Co když se všechno odehrálo úplně jinak?




* * * * *

AUTORKA VE ZKRATCE
Manuela Martini se narodila v roce 1963 v Mohuči. Vystudovala historii a literární vědu. Poté působila jako asistentka režie a produkce ve filmové společnosti.
Přechodnou dobu žila v Mnichově a Austrálii, kde napsala svůj první kriminální příběh. V současnosti se věnuje především psaní thrillerů pro mládež. Žije v jižním Španělsku na statku společně se svými psy a koňmi.
Motto Manuely Martini zní: „Je to okamžik, co o životě rozhoduje – a ne velké plány!“ 

POSTAVY
Hlavní postavy opět charakterově odpovídají hrdinům knih, které jsou zaměřeny na mladší publikum.
Pokud by se udělovaly ceny za naivní postavy, pak by se Franziska umístila v předním žebříčku. Ačkoliv se snaží v několika momentech působit vyspěle a dělat rozumnější rozhodnutí, stále je až příliš naivní, v některých chvílích vyloženě pitomá. Slepě věří lidem okolo sebe, nedokáže rozeznat, kdy jí někdo lže. Dokonce stále věří v upřímné a bezchybné přátelství, myslí si, že ji kamarádky z vyšších vrstev považují za rovnocennou.
Dark boatNepříliš slavně dopadl i Benjamin, který se zjeví pokaždé, když hlavní hrdinka potřebuje získat nové informace. Chápu, že autorka musela nějakým způsobem donutit zápletku k  nějakému posunu a vývoji. Bohužel Benjamin působí příliš amatérsky. Místo, aby pouze nakousl nějaké téma nebo naznačil důležitý detail, tak spřádá různé teorie, ví až příliš věcí a Franziska oproti němu působí bez zájmu o vyřešení vraždy.
Oproti hlavním hrdinům je v knize je krásně zobrazeno chování bohatších obyvatel města. Chovají se povýšeně, na své chudší sousedy pohlíží negativně. Většina z nich by potřebovala pořádně proplesknout. 

DĚJ
Kniha se může pochlubit poměrně zajímavou zápletkou, i když ne originální. Podobné prvky příběhu nalezneme v dalších knižních titulech, dokonce lze objevit zápletku na stejném principu ve filmových zpracováních.
Příběh dokáže upoutat pozornost, autorka pomalu odhaluje událost okolo vraždy, v záblescích se vrací i vzpomínky hlavní hrdinky. Po celý děj se pomalu v náznacích odkrývá totožnost vraha, mění se podezřelí a sama Franziska si do posledních stran není jistá tím, kdo je pachatel.

Bohužel autorka nedomyslela některé dějové situace a detaily, objevuje se zde příliš rušivých momentů. Konkrétně scéna se stopem mi přišla v celkovém kontextu nadbytečná a nesmyslná. Naopak se mi líbilo střídání kapitol z minulosti a současnosti - celkově se oživil příběh. Kapitoly z minulosti působily záhadnějším dojmem, dokázaly lépe upoutat pozornost a vybízely k pokračování ve čtení.

HODNOCENÍ
Výkřik do tmy je další titulem z edice thrillerů pro mladé. Tyto thrillery neodpovídají zcela klasickým, kde běhá mráz po zádech, odpovídají svému zařazení do young adult literatury. Neobjevují se extrémně vyostřené nebo děsivé scény. Nadšeno bude zejména mladší publikum.
Pro mě byl Výkřik do tmy oddechová četba, která není dějově náročná, čte se svižně a zápletka dokáže upoutat čtenářovu pozornost a udržet si ji. 
Postavy mě příliš neoslnily, Franziska mi lezla chvílemi na nervy - díky své naivnosti. Příliš mi k ní neseděly ani výbuchy vzteku. Brala bych i více zmínek o tom, čím si hrdinka během roku prošla.

Výkřik do tmy si ve výsledku ohodnotila 3 hvězdičkami a jsem zvědavá na další kousky z edice thrillerů.


Knihy v edici THRILLER:

    


* * * * *

Knihu Výkřik do tmy si můžete objednat ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství



Zdroj obrázku
Zdroje: manuelamartini.de, thrillery.cz,  fragment.cz, goodreads.com

Žádné komentáře:

Okomentovat