neděle 16. března 2014

Čistá krev

Název: Čistá krev
Původní název: Masked by Moonlight
Autor: Nancy Gideon
Série: Čistá krev
Díl v sérii: 1. díl
Počet stran: 336
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání v ČJ: říjen 2012

Anotace:

Detektiv Charlotte Caissieová si slíbila, že za každou cenu pomstí smrt svého otce a zničí bosse místního podsvětí. Jako "vstupenka" do zločineckého prostředí jí má posloužit jeho osobní strážce Max. Muž s pověstí nelítostného zabijáka ji ale začne přitahovat víc, než by sama chtěla. Může obstát vztah dvou lidí, kteří stojí na opačných stranách zákona? Jakou oběť bude muset Charlotte přinést?




* * * * *

Nancy GideonAUTORKA VE ZKRATCE
První kniha vyšla Nancy Gideon v roce 1987.  Od té doby její spisovatelská kariéra prošla mnoha proměnami, její knihy spadají do různé škály žánrů - od historických románů přes romány pro ženy až po paranormální romance.
Během své spisovatelské kariéry vystřídala autorka hned několik pseudonymů -  pod jménem Lauren Giddings vyšly první dvě knihy, poté následovala Dana Ransom a Rosalyn West s historickými romány a romány pro ženy. V roce 1993 začíná autorka publikovat jako Nancy Gideon. V současnosti se zaměřuje především na paranormální romance.
Kniha Čistá krev, v originále Masked by Moonlight, poprvé vyšla v roce 2010 a jedná se o první díl série Moonligt. Krátce po prvním díle následovalo pokračování v podobě Chased by Moonlight (v překladu Po vlivem úplňku), v současnosti čítá série 8 titulů.

max-cee
POSTAVY
Hlavní hrdinku byste si podle popisu vzhledu mohli splést s prostitutkou, rozhodně by vás nenapadlo slovo detektiv. Charlotte Caissieová je sebevědomá, chytrá a trochu nesympatická postava. Vzhled si trochu protiřečí s jejím povoláním a chvílemi mi opravdu lezla na nervy svým chováním.
A pak je tu Max. Na jednu stranu působí hrozivě, nebezpečně, má sebevědomí na rozdávání a dokáže chladnokrevně jednat. Na straně druhé všechno ostatní. Autorka se v jeho případě nějak nemohla rozhodnout, které stránce dá přednost, výkyvy jsou chaotické a rychlé - v jednom momentě Vám připadá jako malé dítě, ve druhém jako dokonalý mafián. A jenom čekáte, co z toho autorka ve výsledku vykouzlí. 
I když oba protagonisté působí všelijakým dojmem, funguje mezi nimi potřebná chemie. Jejich vztah je jako jedna velká jízda plná zvratů a různých překážek, takže prakticky do poslední stránky nevíte, jak to všechno skončí. 

DĚJ
Ačkoliv série Moonlight není první autorčinou sérií s paranormálními prvky, přesto je znát, že se jedná o první díl série. Příběh má dobrý potenciál, bohužel není zcela využit. V mnoha ohledech je kniha po dějové stránce promyšlená, ale v některých momentech působí celý děj chaoticky, pár situací budí dojem "spíchnutí narychlo". 
V několika situacích chybí vysvětlení jednotlivých rozhodnutí, některá rozuzlení náznakem odhaluje, kompletní vysvětlení si připravuje ale až na pokračování. 
V celé knize chybí výraznější dějový zvrat, děj proběhl spíš ledabyle a významnější scény postrádají zásadnější překvapení. Naopak musím ocenit závěr, kdy autorka chytrým způsobem nalákala na další díl. Celou dějovou linku propletla náznaky a útržky tajemství, díky kterým příběh poutá čtenářovu pozornost. Přidejte k tomu žhavý vztah mezi Charlotte a Maxem a máte čtivou paranormální romanci.

HODNOCENÍ
Příběh probíhal rychle, dobře se četl, bohužel jsem postrádala výraznější prvky. Připadlo mi, že se v některých scénách autorka zamotala, chybělo mi pár vysvětlení v určitých situacích. Oblíbila jsem si Charlottina parťáka a postavu patologa (bez jeho poznámek bych byla ochuzena o pár porcí smíchu). Hlavní záporná mi nepřišla příliš výrazná, ke konci spíše splývá s ostatními, jakoby existovala pouze pro doplnění dějové linky.

Čistá krev je mnoha ohledech dobrá kniha v rámci svého žánru. Má dobrý potenciál, příjemné hlavní hrdiny a ani celkový nápad nepatří mezi žádný propadák. Příjemně se čte, ale neočekávejte žádné extrémní zvraty.  Ve výsledku dávám knize 3 hvězdičky a jsem zvědavá, jakým směrem se příběh bude ubírat a kolik tajemství hlavní hrdinové odhalí.


* * * * *

Knihu Čistá krev i další tituly autorky si můžete objednat ZDE.
Ukázku z knihy Čistá krev si můžete přečíst ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Zdroje: nancygideon.com, fragment.cz, goodreads.com

1 komentář:

  1. ja som ju prestala citat po par stranach, neskutocne nesympaticky na mna posobila hlavna hrdinka...

    OdpovědětVymazat